bodem recepten

 

Voor een ronde bakvorm van 24cm  of een vierkante taart van 20×20 cm

Gebruik bij voorkeur een dichte bakvorm/ bakpan,bij gebruik van een springvorm: met water controleren of deze niet lekt.

Ingrediënten :

5 eieren (m) op kamertemperatuur
150 gram suiker
125 gram bloem (gezeefd!)
25 gram maizena
zakje vanillesuiker
snufje zout

1. Leg de eieren in een kom met warm water
2. Vet de bakvorm in met bakspray of : invetten met boter en dan bestuiven met bloem.
3. Oven voorverwarmen op 185 graden
4. Mix de eieren samen met de suiker en vanillesuiker voor 10 minuten  tot er een schuimige, luchtige massa ontstaat
5. Spatel voorzichtig de maizena, de gezeefde bloem en het zout door het mengsel.
6. Schep dit alles vervolgens in de bakvorm
7. Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze op 180 graden voor 45 minuten
8. Controleer of de taart goed is (vanaf 35 minuten) door een grote prikker in het midden te steken, de taart is gaar als de prikker schoon terugkomt.  Extra controle:  als de bovenkant van de taart terugveert als je hier op drukt
9. Als de taart klaar is, 5 minuten laten afkoelen en omkeren op een taartrooster waar je hem volledig op laat afkoelen.
10. Bewaar deze vervolgens in een dichte verpakking om uitdrogen te voorkomen of vries deze in een pedaalemmerzak in.

 

Tips:

- Zorg dat je eieren op kamer temperatuur zijn en leg ze kort van tevoren nog even in een schaaltje met warm water
- Houd de aangegeven tijd aan voor het mixen! Dit bepaald de luchtigheid van je taart!
- Biscuittaart is prima in te vriezen! doe deze na het afkoelen in een pedaalemmerzak in de vriezer. Deze blijft tot 3 maanden goed, afhankelijk van je vriezer. Taart in zak laten ontdooien, anders droogt deze uit. Binnen ongeveer een uur is deze door te snijden.
- De taart is makkelijker zonder kruimels door te snijden door de taart even in de vriezer te leggen voor 10 minuten.
- Voor een optimaal resultaat:  Voer elke tien minuten de oven op met 10 graden per keer, totdat je  bij de aangegeven graden bent.
Bijvoorbeeld: De taart moet voor 45 minuten in de oven op 180 graden, je begint bij 150 graden en voert elke tien munten de temperatuur op met 10 graden en eindigt met 10 minuten op 180 graden.Dit is handig als je merkt dat de bovenkant snel donker is maar de binnenkant nog niet gaar is, ook heb je dan kans dat je een minder grote ‘ bol’ op je taart hebt.
- Gebruik de onderkant van de taart als bovenkant, deze is meestal strakker.
- Verhoog je bakblik met een stuk bakpapier om deze hoger te krijgen. (reepje bakpapier aan de zijkanten plakken en boven het bakblik uit laten komen)
- Voor een extra hoge taart kun je wat meer mix maken dan aangegeven, alleen oppassen dat het niet zoveel is dat het er overheen loopt.